Turcii si tatarii din Romania, intre identitate si integrare


www.divers.ro

Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale si Departamentul pentru Relatii Interetnice au organizat vineri, 16 octombrie, la Constanta seminarul cu tema „Dinamici identitare si forme de integrare la turcii si tatarii din Romania”.

Au participat istorici si cercetatori din Bucuresti, Cluj si Constanta, profesori de la Universitatea Ovidius - Constanta, reprezentanti ai Uniunii Democrate Turce si ai Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, jurnalisti.

Manifestarea s-a desfasurat sub auspiciile Aliantei civilizatiilor, initiativa a ONU la care participa si Romania alaturi de alte aproape 100 state din lume, care isi propun sa contribuie la intensificarea dialogului intre culturi si religii.

Au fost prezentate si comentate pe parcursul lucrarilor comunicari extrem de interesante pe teme de istorie, lingvistica si specificitati culturale ale comunitatilor turca si tatara din Romania:

- „Dinamici identitare si forme de integrare la turcii si tatarii din Romania”, cercetare care a dat si titlul manifestarii, a fost prezentata de Gyula Kosak, cercetator la Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (Cluj).
- Prof. Tasin Gemil, fost deputat, fost ambasador, actualmente directorul Institutului de Turcologie si Studii Central – Asiatice de pe linga Universitatea Babes – Bolyai din Cluj, a prezentat o comunicare in care a sustinut teza unui mileniu de istorie a populatiei turco-tatare pe teritoriul Romaniei, venind cu argumente in acest sens.
- Agiemin Baubec, profesor de la Universitatea Bucuresti, a prezentat tabloul lingvistic divers al comunitatii in lucrarea „Graiurile turcesti si tataresti din Romania”.
- Neriman Hasan, profesoara la Universitatea Ovidius, a vorbit despre interferente lingvistice si culturale romano-turce la comunitatile turcice din Romania, subliniind rolul publicatiilor bilingve in promovarea conexiunilor si a dialogului intre comunitati.
- Prof. Ekrem Gafar a schitat o istorie a invatamintului in limbile turca si tatara in Dobrogea, subliniind traditiile vechi si bogate ale acestuia si elementele de continuitate care se manifesta in educatie pana in zilele noastre.
- Prof. Ana Maria Munteanu, conferentiar la Universitatea Ovidius, Facultatea de Jurnalism, a vorbit despre necesitatea de a implica mai mult tineretul in dezbaterile despre identitate si integrare; in opinia sa, sintem intr-un moment in care este necesara o redefinire a rolului minoritatilor, a identitatilor, iar tinerii trebuie ajutati sa isi fundamenteze viitorul pe niste valori autentice, evitand un cosmopolitism facil.
- Genan Bolat, om de cultura si jurnalist tatar, a vorbit despre inceputurile UDTTMR, istoria activitatilor culturale si editoriale ale organizatiei, despre primele contacte cu tatarii din Crimeea, Ucraina, de dupa 1989.
- Seila Suliman, de la Ministerul Culturii si Cultelor, Compartimentul Interculturalitate, a vorbit despre politicile culturale promovate de minister, posibilitati de finantare si citeva teme de proiecte legate de istoria si cultura turcilor si tatarilor care vor fi avute in vedere anul viitor.
- Constantin Gatin, de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie, a prezentat concluziile unui studiu despre rromii turci/ musulmani, comunitate despre care se stiu foarte putine lucruri. S-a pornit de la cazul rromilor turci din Babadag.

Lucrarile s-au incheiat cu o masa rotunda despre conceptul de „euro – islam”, un islam adaptat vremurilor moderne, societatii de tip occidental.

Pe parcursul discutiilor s-au propus proiecte prin care, in anii viitori, tinerii ar putea fi implicati mai activ in astfel de cercetari si manifestari.

In ziua de 17 octombrie a mai avut loc la Constanta lansarea CD-ului imprimat de Kadrie Nurmambet, cu muzica din folclorul tatar, manifestare desfasurata la Biblioteca Judeteana Constanta. Cu acest prilej, au vorbit despre valoarea cintecelor traditionale in limba tatara presedintele si deputatul UDTTMR, Amet Varol si, respectiv, Amet Aledin.

Tot simbata a avut loc cea de-a IV-a editie a Festivalului de arta culinara turceasca, desfasurata la Cobadin. Au fost expuse circa 100 produse ale gastronomiei traditionale, realizate de organizatiile de femei din filialele UDTR, iar juriul a avut rolul placut de a selecta cele mai bune produse. Acestea si realizatoarele lor au primit diplome si premii. Manifestarea a prilejuit o adevarata parada a costumelor populare turcesti. Au fost prezenti presedintele si deputatul UDTR, Osman Fedbi si Ibram Iusein, precum si Haluk Agca, consulul general al Turciei la Constanta. (DIVERS – www.divers.ro)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter