Carta musulmanilor din Europa, semnată la Bruxelles


Aproximativ 400 de grupuri de musulmani au semnat la Bruxelles, Carta musulmanilor din Europa, care prevede drepturile şi responsabilităţile acestei comunităţi în cadrul societăţii europene.

"Carta este un mesaj pentru guverne şi pentru restul societăţii, însă este adresat şi musumanilor din Europa", a spus Ibrahim Elzayat, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Organizaţiilor Islamice din Europa (FOIE). "Ea descrie modul în care ar trebui să acţionăm, ca cetăţeni optimişti în societăţile în care trăim, astel încât să nu fim o ameninţare", a continuat el. Grupurile susţin că documentul va contribui la corectarea imaginilor negative ale Islamului şi va îmbunătăţi relaţiile dintre musulmani şi persoanele de alte confesiuni din Europa, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Proiectul Cartei a fost demarat în 2000, când FOIE a lansat o dezbatere privind crearea unui astfel de document, însă atacurile asupra turnurilor gemene de la 11 septembrie 2001 din New York au fost un impuls pentru elaborarea documentului. FOIE a format un comitet pentru a realiza un proiect al Cartei în care să fie stabilite principiile generale pentru o mai bună înţelegere a Islamului de către non-musulmanii europeni şi paşii elementari care trebuie urmaţi pentru integrarea musulmanilor în societatea europeană.

Reprezentanţii Parlamentului eruopean au salutat Carta musulmanilor din Europa. "Carta reprezintă un cod de bună conduită pentru musulmanii din Europa, ceea ce îi determină să participe la construirea unei societăţi unite", a spus vicepreşedintele Parlamentului European, Mario Mauro.

Documentul conţine 26 de puncte, cu un număr de calauze menite să spulbere miturile privind legăturile dintre Islam şi violenţă, dar şi să clarifice semnificaţia unor termeni precum "jihad". În accepţiunea documentului, "termenul Jihad întâlnit în textele islamice, înseamnă să depui toate eforturile pentru bine, începând de la reanalizarea propriei persoane până la propovăduirea adevărului şi justiţiei în rândul oamenilor".

Sursa Mediafax

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter