Egipt


            Este situat in zona de contact a Africii si Asiei, intre 21°35´-31°35´ latitudine nordica si 25°-36° longitudine estica. Are ca vevini Marea Mediterana, Israel, Marea Rosie, Sudanul si Libia. Denumirea oficiala a statului este Republica Araba Egipt(Jumhuryia Misr Al-Garabiya).
            Populatia(in 1996) este de 64 200 000 de locuitori distribuiti pe un teritoriu de 1 000 000 de km². Densitatea medie este de 64 loc/km². Arabii au ponderea cea mai mare cu un procentaj de 98%(70 000 de arabi beduini), urmati de negri(in sud) si de europeni. 97% din intreaga populatie este concentrata in Valea si Delta Nilului. Religia de stat a Egiptului este islamismul(93% sunt musulmani suniti), 3% o reprezinta crestinii.
            Cairo(Al Qahira) este capitala acestui stat, situat la 25 de km de Delta Nilului, pe malul drept al fluviului si pe insulele Gezira si Roda. Are o populatie de 8 000 000 de locuitori. Este cele mai mare oras egiptean, african si arab. In primii ani dupa cucerire(641), arabii inalta in vecinatatea fortaretei bizantine Babylon localitatea Al Fustat, devenind capitala Egiptului musulman. Dinastia fatimida construieste in 969, la nord de Al Fustat(azi vechiul Cairo), un nou oras, care va deveni capitala statului. Capitala cunoaste in secolele X-XV o stralucita dezvoltare economica si culturala. Perioda de declin din timpul stapanirii otomane este urmata de o noua inflorire in secolul XX. Este cel mai important centru industrial al tarii tarii, principalul centru cultural-stiintific si unul dintre cele mai importante din Africa. Cairo are o multitudine de monumente care atrag milioane de turisti anual : cele 400 de moschei, intre care Moscheea Amr ibn el-As, Ibn-Tulun, Al-Azhar, Moscheea medresa a sultanului Hasan(1361); alte monumente aprtinand patrimoniului universal sunt Citadela, Statuia lui Ramses, Nilometrul de pe insula Roda. In apropiere, la Gizeh se afla piramidele lui Kheops, Khefren si Mykerinos dar si Marele Sfinx. Orase importante ale Egiptului : Alexandria, Gaza, Shubra el Khema, El Mahalla el Kubra, Tanta, Port Said si Assuan.
            Araba este limba oficiala in stat. Cea mai importanta limba semita, araba ia nastere in Peninsula Arabia de unde se raspandeste, in secolele VII-VIII, odata cu expansiunea araba in Orientul Mijlociu si Apropiat, in Africa de Nord si in Peninsula Iberica, devenind limba religioasa si literara a lumii musulmane. Limba araba foloseste din prima jumatate a mileniului I e.n. un alfabet propriu(cu scrierea de la dreapta la stanga). Limba vorbita a suferit influente diverse, indeosebi ale substratului, separandu-se in mai multe dialecte care se deosebesc in planul vocabularului si al foneticii de araba clasica ramasa limba literara. In Egipt se vorbeste azi un dialect propriu Africii de Nord. Tara este impartita in 25 de governorate. Ziua nationala a Egiptului se aniverseaza la 23 iulie, care coincide cu aniversarea revolutiei din 1952. Moneda nationala este lira egipteana si este egala cu 100 de piastres.
           
Datorita vastitatii istoriei sale, vom prezenta scurtul istoric al tarii doar pana in 1952(anul loviturii se stat antimonarhica). Perioada de dupa 1952 va fi prezentata in partea militara. La inceputul mileniului III i.e.n. pe teritoriul de azi al tarii ia fiinta Egiptul faraonic care, timp de peste 2 000 de ani, reprezinta una dintre principalele puteri ale Orientului Apropiat. Egiptul este ocupat in 525 i.e.n de Persia ahemenida, in 332 i.e.n de Alexanru cel Mare ; Alexandria, intemeiata in 331 i.e.n., devine capitala  regatului elenistic al Ptolemeilor. Provincie a Imperiului Roman(30 i.e.n), apoi a Imperiului Bizantin(395 e.n), Egiptul este cucerit in 639-641 de arabi care impun islamismul si limba araba. In 969, Statul egiptean devine centrul Califatului Fatimid independent, apoi al dinastiei Ayyubizilor(1171-1252) si al statului mamelucilor(1250-1517), pentru a fi tansformat, in1517, in provincie a Imperiului Otoman. Expeditia de cucerire  a Egiptului intreprinsa in 1798-1801 de Napoleon Bonaparte esueaza. Devenit in 1805 stapan al Egiptului, pasa Mohammed Ali reuseste in scurt timp sa dobandeasca independenta de fapt a tarii. Odata cu construirea Canalului de Suez(1859-1869), imixtiunea franco-britanica in problemele interne ale tarii devine tot mai apasatoare. Revolutia nationala din 1879-1882 provoaca, in 1882, interventia militara a Marii Britanii care transforma Egiptul, de facto in protectorat englez. In 1899 este stabilit protectoratul anglo-egiptean asupra Sudanului. Miscare a de eliberare nationala marcheaza un prim succes dupa primul razboi mondial, prin proclamarea independentei de stat(ca monarhie constitutionala) la 28 februarie 1922, independenta formala insa, datorita prezentei militare a Marii Britanii pe teritoriul tarii. In cursul celui de-al doilea razboi mondial fortele germane ting in incercarea lor de a ajunge la Canalul de Suez Al Alamein, de unde sunt respinse. In 1948-1949, Egiptul participa la razboiuli statelor arabe impotriva Israelului. Prin acordul de armistitiu din 24 februarie 1949, Egiptul preia administratia zonei Gaza.
            Egiptul este o republica prezidentiala, potrivit Constitutiei din 1971, presedintele fiind ales printr-un referend pe o perioada de 6 ani. Presedintele actual al statului egiptean este Hosni Mubarak(ales in 1981).       
            El are o forma aproape patrata. Relieful ete dezvoltat pe platouri din gresie sau calcar, un sector al intinsului desert Sahara ocupa cea mai mare parte a tarii. Este strabatut pe directia nord-sud de fluviul Nil. Suprafata lui(3/4) este acoperita de Desertul Libian(As Sahra al-Libiyah) care se desfasoara la vest de Nil. Desertul Arabic(Es Sahra el Garbyia) este situat la est de Nil, este stancos, accidentat si presarat cu ueduri(vai seci in cea mai mare parte a anului). Urca spre vest in lantul muntos al Marii Rosii, o prelungire a platourilor inalte etiopiene, care se desfasoara la 900 km paralel cu tarmul marii cu acelasi nume si care culmineaza la 2 181 m in Jabal Sha’ib el Banat. Acest lant muntos este despartit, prin Canalul de Suez, de Penisula Sinai, cu aspect de podis in nord si montoasa in sud(Jebel Katerina). Tarmul mediteraneean masoara 995 de km, iar cel al Marii Rosii masoara 1 941 km. Clima este mediteraneena pe litoralul nordic si in delta si tropical-desertica in rest. Temperaturile medii anuale depasesc 20°C si cresc, de pe coasta mediteraneeana spre zonele sudice, unde se accentueaza variatiile diurne. Vara temperaturile ating adeseori 43°C, iar iarna se mentin in jur de 18°C. Precipitatiile sunt reduse si scad de la nord la sud : 220 mm la Alexandria, 32 mm la Cairo, 16 mm la Aswan si aproape absente in sudul desertului. In lunile aprilie-mai, mai bate vantul uscat « khamsin » care aduce nori de praf din Sahara. Nilul reprezinta sursa de apa a Egiptului. Este cel mai lung fluviu din lume(6 670 km) si strabate tara pe o distanta de 1 530 km fara a primi vreun afluent. In timpul revarsarii(mai-septembrie) nivelul sau creste de la 8 la 10 metri. Vegetatia este naturala, concentrata aproape in exclusivitate in valea si delta Nilului si in oaze, cuprinde putine specii de plane : chimen, cicoare, maci, irisi, 30 de varietati de curmali, neb-neb ; in desert se intalnesc doar cateva plante xerofite(tamariscul pipernicit, iarba alfa). Fauna este reprezentata prin putine mamifere salbatice (gazela dorcas, ibexul nubian, hiena, sacalul, fenecul, mangusta egipteana), soparle, serpi veninosi, numeroase pasari.
            Economia este una in curs de dezvoltare. Agricultura este intensiva si se utilizeaza masiv irigatiile. Se cultiva bumbac, trestie de zahar, cereale, citrice etc. Principalele resurse minerale sunt petrolul, gazele naturale, minereuri de fier si fosfati.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter