Sarbatorile in Turcia


Sarbatorile musulmane sunt calculate pe baza unui calendar lunar si doar doua sarbatori religioase sunt sarbatorite oficial: Seker Bayrami, o sarbatoare ce tine trei zile la sfarsitul Ramadanului (o perioada de 30 de zile in care musulmanii tin post mancand si band doar dupa apusul soarelui) si Kurban Bayrami care sarbatoreste actul neimplinit de sacrificiu al lui Ibrahim asupra fiului sau, Ismael, la Muntele Moriah.

In comemorarea actului prin care Dumnezeu a permis lui Ibrahim sa sacrfice un miel in schimb fiecare familie turceasca, care isi permite o oaie cumpara una si o sacrifica imediat dupa rugaciunea de dimineata in ziua bayram - ului. Carnea animalului este imediat gatita de familie si prieteni.

In perioada Kurban Bayrami majoritatea bancilor sunt inchise o saptamana, mijloacele de transport in comun vor fi intotdeauna inghesuite iar camerele la hotel putine si scumpe.

Alte festivitati sunt cursele cu camile la mijlocul lui Ianuarie, in satul Selcuk, la sud de Izmir si Ziua Nationala a Suveranitatii, 23 aprilie, prima zi in care parlamentul republican s-a intrunit, in 1920.
Vara sunt nenumarate zile festive, ca de exemplu festivalul de lupte la inceputul lui Iunie de la Sarayici, aproape de Edirne; festivalul rustic Kafkasor, aproape de Artvin, in nord-estul Turciei in a treia saptamana din Iunie; Festivalul International de arte din Istambul, de la sfarsitul lui iunie, inceputul lui iulie, Festivalul de folclor si muzica din Bursa, la mijlocul lunii iulie si festivalul pepenilor rosii de la Diyarbakir, incepand cu mijlocul lunii septembrie.



• 1 ianuarie: anul nou (Yılbaşi)

• 23 aprilie: Ziua Nationala a Suveranitatii (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami)

• 19 mai: Ziua tinerilor, a sportului si a gandului Atatürk (Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami)

• 30 august: Ziua Victoriei (Zafer Bayrami)

• 29 octombrie: Ziua Republicii (1923) (Cumhuriyet Bayrami)

• 10 noiembrie: la ora 09:05 toata tara tine un moment de reculegere in amintirea lui Ataturk, decedat in 1938

In afara de acestea se tin si sarbatorile religioase musulmane

• Şeker Bayrami: care incepe dupa luna de post Ramadan si tine 3 zile

• Kurban Bayrami: sarbatoreste actul neimplinit de sacrificiu al lui Ibrahim asupra fiului sau, Ismael, la Muntele Moriah, care incepe la 70 de zile dupa Ramadan si tine 4 zile.


Traditiile turcesti provin in mare parte din cea mai raspandita credinta locala – islamul. Tot ce are nevoie un musulman adevărat, pentru religia sa, este scris in Coran, care a fost creat de proorocul Mohamed, idolul tuturor musulmanilor. O importanta parte a acestei religii este islamizarea intregii planete. Musulmanii se chinuie sa isi raspandeasca religia pe intregul glob pamantesc, deoarece cred ca atat timp cat nu este convertita toata populatia la religia lor, pacea globala nu poate exista. Aceasta convingere sta, de asemenea, la baza asa numitului Razboi Sfant si a terorismului.

Un musulman adevarat nu va manca niciodata mici cu o bere rece, deoarece religia lui ii interzice carnea de porc si bauturile alcolice.

Femeile care traiesc in credinta islamica au in comparatie cu europencele o pozitie, care nu este deloc de invidiat. Acestea traiesc in ascultare permanenta, in umbra barbatilor lor. Daca se intampla sa intalniti o femeie singura pe strada, aceasta va fi, mai mult ca sigur, acoperita de la cap pana la calcaie. Imbracamintea si interdictiile la care le obliga religia islamica, le limiteaza viata de zi cu zi.



Casatoria este o obligatie pentru musulmani. Iar o persoana de alta religie nu are voie sa se casatoreasca cu o musulmanca, in timp ce un musulman are dreptul de a se casatori cu o femeie de alta religie. Totusi aceasta este apoi obligata sa se converteasca la islam, iar copii ei sunt automat considerati a fi musulmani. Baietii sunt considerati a fi mult mai importanti in aceasta societate. Caracteristica este si circumcizarea baietilor cu varsta intre 6 si 12 ani, ritualul fiind considerat ca foarte important. Casatoriile sunt, de asemenea privite ca evenimente majore, fiind normal ca nunta sa dureze cateva zile, iar numarul de musafiri sa depaseasca ordinul zecilor.

Un musulman nu are voie sa renunte la credinta sa. In acest caz, legea islamica, il va pedepsi cu moartea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter