Despre limbajul gesturilor in lumea araba


Limbajul corpului la arabi este complet diferit fata de populatia din vest. In Orientul Mijlociu conceptul de " spatiu privat " este putin cam "mic" ca in vest si poate putin vei simti ca spatiul personal iti este invadat.
Sunt foarte multe de discutat in acest aspect, dar voi incerca pe scurt sa fac o mica caracterizare a ceea ce nu trebuie facut si insemnatatea a unu anumit gest.

- Ai grija atunci cand intri in legatura cu o femeie , ai grija la felul cum te exprimi si cum te comporti ; fi sigur ca nu te holbezi sau initiezi un contact pshihic.

Mana pe inima - in prima faza pentru cei din vest , acest gest este folosit mai mult ca o expresie, pe cand la arabi acest gest inseamna respect si smerenie. Cateodata acest gest este combinat cu o usoara aplecare , care inseamna " Multumesc "

Scarpinatul barbiei - Scarpinatul sau tinutul barbiei sau a barbei indica faptul ca cineva se gandeste. Ar putea fi intelept din partea ta sa astepti pana acea persoana termina de gandit, inainte de a continua discutia, daca exista un moment de tacere.

Sarutatul - Sarutatul pe obraz intre prieteni de aceelsi este considerat normal si nu are nici o legatura cu homsexualitatea. Este un simbol al prieteniei si este obisnuit intre barbati.

Sarutul pe umar - Acesta este un alt fel de salut si este considerat un gest de respect. Este foarte folosit atunci cand un musulman se duce la Hajj ( pelerinajul la Makkah in Arabia Saudita)

Apucarea mainii - Tinutul manii pentru mai mult timp dupa ce s-a dat "noroc" este un gest de preietenie.

Imbratisarea - este foarte raspandita printre arabi, iar atunci cand un arab te imbratiseaza inseamna ca esti considerat un prieten credincios.

Refuzul atingerii - Daca un arab refuza a te atinge ( ex: a da mana cu tine...etc ) poate indica faptul ca nu esti considerat un om de incredere, sau poate neingrijit.

Holbatul in conversatie - Daca un arab te priveste fix in ochi atunci cand vorbesti, inseamna ca iti acorda toata atentia. Daca nu te priveste in ochi, atunci inseamna ca nu prea este interesat de ceea ce ii vorbesti. Retine aceasta si raspunde in aceelasi fel privindu-l drept in ochi.

Rontaitul degetelor - Daca un arab isi musca degetul drept, este un concept de a nu te place ca persoana, si este urmat de obicei de bombaneli si injuraturi.

Semnul foamei - Daca gestul de "foame" care este la noi cu mana pe piept este facut de un arab, inseamna ca esti considerat un mincinos.

Degetul pe nas - Aceasta inseamna ca o persoana intentioneaza a se ocupa de ceea ce ii vorbesti. Cateodata se mai pune degetul in barba sau cap ceea ce semnifica aceelsi lucru.

Cupa - Cand degetele sunt asezate unul in fata celuilatlt impreuna, formand un fel de "cupa" inseamna " Asteapta putin !" sau "Mai incet " - deobicei indica nerabdarea persoanei la viteza.

Plesnitura pe cap - Cand cineva isi palmuieste capul si in aceelasi timp "tataieste" inseamna NU sau indica faptul ca gresesti sau ca spui un neadevar.

Atingerea nasului - Vei vedea foarte des acest gest indeosebi printre arabii localnici emiratezi atingadu-si nasul de 3 ori si dandu-si noroc . Acesta este un salut traditional beduin.

Pocnitura din degete - acest gest facut cu mana dreapta inseamna a face semn cuiva pentru a se apropia sau a intra intr-o camera. Acest semn este probabil echivalent degetul folosit in vest si la noi pentru a chema pe cineva. Daca cumva te gandesti sa-l folosesti cand esti in Orientul Mijlociu, va trebui sa stii ca este considerat un gest nepoliticos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter