Controversatul roman "The Jewel of Medina" a fost publicat în Statele Unite


Romanul "The Jewel of Medina", despre relaţia profetului Mohamed cu soţia sa, A'isha, a fost publicat în Statele Unite de editura Beaufort Books, după ce, iniţial, editura Random House a refuzat tipărirea cărţii de teamă că ar genera reacţii violente din partea comunităţii musulmane, informează BBC.

Potrivit sursei citate, autoarea Sherry Jones, al cărei roman de debut, "The Jewel of Medina", a stârnit numeroase controverse încă dinainte de publicare, nu este sigură că opera sa va fi publicată şi în Marea Britanie.

Astfel, romanul, respins iniţial de Random House, a fost publicat în SUA de editura Beaufort Books, înainte de termenul planificat iniţial, ca reacţie la faptul că biroul editorului britanic Gibson Square Books a fost atacat luna trecută.

Atunci, trei bărbaţi aparţinând comunităţii musulmane au fost arestaţi în urma unui schimb de focuri - Ali Beheshti, în vârstă de 40 de ani, Abrar Mirza, în vârstă de 22 de ani, şi Abbas Taj. Aceştia vor rămâne în custodia poliţiei britanice până pe 17 octombrie.

Reprezentanţii editurii Beaufort Books, care au "grăbit" apariţia romanului, au declarat că acţiunea are ca scop afirmarea meritelor literare ale volumului, înainte ca acestea să fie acaparate total de politizarea religioasă.

"Am simţit că aşa este mai bine pentru toată lumea... pentru a putea orienta dezbaterile de la temerile editurilor şi suspiciuni de posibile acte de terorism la o conversaţie centrată pe meritele reale ale cărţii", a declarat Eric Kampmann, preşedintele Beaufort.

Anterior, reprezentanţii editurii Random House au declarat că au fost sfătuiţi să anuleze proiectul de publicare a cărţii pentru că aceasta ar putea fi considerată ofensatoare de către comunitatea musulmană.

În 2006, numeroase revolte au izbucnit în ţările musulmane din cauza apariţiei unor caricaturi ale profetului Mohamed într-o publicaţie din Danemarca.

Salman Rushdie - autorul "Versetelor satanice", una dintre cele mai controversate cărţi din istorie, pentru care scriitorul a fost condamnat la moarte printr-un decret religios (fatwa) - a atacat editura Random House pentru că a refuzat să publice romanul "The Jewel Of Medina" în Statele Unite.

Rushdie s-a declarat "dezamăgit" că Random House a scos de la tipar romanul lui Sherry Jones de teama unor represalii din partea grupurilor islamice.

El a precizat că "aceasta este o formă de cenzură prin frică şi stabileşte un precedent grav".

Mediafax

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter