Copii de doi ani, dependenţi de droguri în Afganistan


În Afganistan este o practică des întâlnită ca atunci când un copil plânge, mammele să sufle spre el fum de opiu. Media de vârstă a copiilor depenedenţi de droguri din afganistan, de doi ani, este cea mai mică din lume.
Femei afgane foarte tinere, de 18-20 de ani au devenit dependente de opiu sau heroină, scrie CNN. Şi mai grav este că şi copiii lor sunt dependenţi de droguri.

Într-un centru de tratement ascuns pe o străduţă din Kabul, femeile sunt tratate pentru dependenţă. Centrul a fost creat de Departamentul de Stat american şi este administrat de către guvernul afgan.

Unul dintre medicii de la centru a explicat că femeile au devenit dependente pentru că soţii lor fumau heroină, injectarea acestei substanţe fiind mai puţin întâlnită decât în vest. Iar spre copii, atunci când plângeau, femeile obişnuiau să sufle fum de narcotice, practică foarte întâlnită în Afganistan.

Copii de numai doi ani sunt dependenţi de droguri, cea mai mică medie de vârstă identificată până acum în lume, pentru care nu a fost stabilită încă o schemă de tratament.

Zainab are 22 de ani. Îşi strânge nervos vălul, aşa că abia i se mai pot vedea ochii. Spune că a devenit dependentă când ea şi soţul ei erau refugiaţi în Iran."Soţul meu m-a adus la dependenţă. Când mă durea ceva sau tuşeam, el îmi dădea să fumez", i-a povestit Zainab reporterului CNN.

Această poveste este auzită din ce în ce mai des de către consilieri. Consumul de droguri în Afganistan este alarmant. În ţara care produce 94% dintre opiacee la nivel mondial, heroina şi opiumul sunt substanţe ieftine şi uşor de procurat. În anumite comunităţi jumătate din populaţie consumă opiacee. Naţiunile Unite estimează că numărul consumatorilor de droguri în Afganistan se ridică la un milion de pesroane, o medie naţională de 7%. Cu toate acestea în ţară există doar 40 de centre de tratament, care au capaciatea de a îngriji 10.000 de persoane anual.

Femeile din centrul la care a fost reporterul CNN participă voluntar la un program de reabilitare de 45 de zile, pe care medicii ar vrea să îl lungească la 90 de zile. Unele dintre ele fac dezintoxicare timp de zece zile, iar apoi merg la reabilitare. Copiii depenedenţi sunt trataţi într-un centru separat.

Înainte de înfiinţarea centrelor de dezintoxicare americane, rata de recădere era aproape 100%. Deşi a scăzut, abia în doi ani medicii speră că 50% dintre pacienţi nu vor mai fi dependenţi de droguri.
http://www.realitatea.net/copii-de-doi-ani-dependenti-de-droguri-in-afganistan_732686.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter