O femeie din Iran risca sa fie lapidata in orice moment


Preluat din 9AM

O femeie in varsta de 42 de ani, Sakineh Mohammadie Ashtiani, mama a doi copii, ar putea fi lapidata in orice moment, dupa ce a fost condamnata la moarte pentru adulter, a avertizat un activist iranian pentru drepturile omului, in timp ce comunitatea internationala a condamnat aceasta sentinta.
Numai o campanie internationala care sa exercite presiuni asupra regimului de la Teheran ii poate salva viata, potrivit activitstului Mina Ahadi, lider al Comitetului international impotriva lapidarii si pedepsei cu moartea, relateaza CNN.

"Din punct de vedere legal s-a terminat. Este o afacere incheiata. Sakineh poate fi ucisa pietre in orice clipa. De aceea am decis sa incepem o miscare publica internationala foarte ampla. Numai acest lucru poate ajuta", a explicat el, potrivit NewsIn.

Potrivit Codului Penal iranian, Ashtiani va fi ingropata pana la piept, iar pietrele aruncate in ea vor fi suficient de mari pentru a provoca durere, dar nu suficient de mari pentru a o ucide imediat.

Femeia, originara din orasul Tabriz, din nordul tarii, a fost condamnata pentru adulter in 2006. Ea a fost obligata sa marturiseasca, dupa ce a fost supusa la 99 de lovituri de bici, a spus avocatul pentru drepturile omului Mohammad Mostafaei. Ulterior, ea si-a retractat declaratia si a negat ca ar fi facut ceva gresit.

Condamnarea sa nu s-a bazat pe marturisiri, ci pe parerea a trei dintre cei cinci judecatori care s-au ocupat de caz, potrivit lui Mostafaei. Ea a cerut iertare din partea judecatorilor, dar acestia i-au refuzat-o.

Potrivit articolul 74 din Codul Penal iranian, trebuie sa existe cel putin patru martori - patru barbati sau trei barbati si doua femei - pentru a condamna la moarte prin lapidare un suspect de adulter. Insa in cazul lui Ashtiani nu au existat martori.
Ahadi a explicat ca adesea sotii isi acuza sotiile de astfel de fapte pentru a putea iesi dintr-o casnicie.

Circumstantele cazului lui Ashtiani nu sunt o exceptie in Iran, potrivit Amnesty International. "Majoritatea celor condamnati la moarte prin lapidare sunt femei, care sufera disproportionat in urma unei astfel de pedepse", a explicat organizatia pentru apararea drepturilor omului, intr-un raport din 2008.

La Washington, Departamentul de Stat a criticat pedeapsa la care ar urma sa fie supusa Ashtiani, spunand ca provoaca ingrijorari serioase privind incalcarea drepturilor omului de catre Guvernul iranian.

Si Ministerul norvegian de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Iranului la Oslo, pentru a protesta fata de condamnarea la moarte a femeii.

La randul sau, Franta a cerut republicii islamice sa suspende executia lui Ashtiani, a precizat Ministerul de Externe de la Paris.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter