Cum a fost plănuită asasinarea liderului Hamasului în Dubai


Cum a fost plănuită asasinarea liderului Hamasului în Dubai

Îmbrăcaţi în echipamente sport, cărând rachete şi mingi, invitaţii care se plimbau pe holurile hotelului al-Bustan Rotana din Dubai pe 19 ianuarie nu păreau deloc o ameninţare. Însă, în doar câteva ore, ei, împreună cu alţi nouă complici, au dus la bun sfârşit operaţiunea de asasinare a comandantului militar al grupării Hamas, Mahmoud al-Mabhouh, scrie The Telegraph.

Autorităţile din Dubai cred că asasinarea liderului Hamas poartă emblema unei operaţiuni meticulos plănuită de serviciul secret israelian Mossad, în pofida faptului că Israelul a refuzat să confirme orice implicare în acest caz.
Cert este că echipa respectivă a călătorit cu paşapoarte britanice, irlandeze, germane şi franceze, nu a petrecut mai mult de 19 ore în statul-golf şi l-au ucis pe comandantul Mabhouh, la doar cinci ore după ce au sosit din Siria, scrie cotidianul britanic.

Anchetatorii au reuşit să realizeze o reconstituire minut cu minut a operaţiunii.

Cei 11 membri ai echipei au sosit în Dubai la primele ore ale zilei de 19 ianuarie cu zboruri diferite (Franţa, Germania, Italia şi Elveţia), deghizaţi în oameni de afaceri, purtând geamantane şi laptopuri şi întegrându-se perfect în mulţimea de călători.



În timp ce se cazau la hoteluri diferite, singura femeie din echipă, o tânără blondă identificându-se cu un paşaport irlandez ca Gail Folliard, a fost filmată în timp ce era ajutată de un portar să-şi care bagajul. Un bărbat ce folosea numele de Kevin Daveron şi un alt paşaport fals s-a cazat, la câteva minute, într-o altă cameră a aceluiaşi hotel, iar la ora locală 2.29 un alt bărbat, care folosea un paşaporta francez şi se identifica cu numele de Peter Elvinger a sosit la aeroport.

"Elvinger", bărbatul pe care care anchetatorii îl cred liderul echipei, a fost întâmpinat la sosire de un alt membru al echipei, înainte ca cei doi să părăsească aeroportul urmând direcţii diferite.

După câteva ore, echipa a început să se adune la un centru comercial, fără, însă, a-şi telefona unul altuia. Au folosit, în schimb, o serie de numere de telefon din Austria, descrisă de anchetatori ca "centrul de comandă" al operaţiunii.

“Elvinger” a sosit în jur de ora 10.30, urmat de alţi cinci membri ai echipei, printre care şi femeia.

După două ore, suspecţii au părăsit centrul comercial, unul dintre ei cu pungi de cumpărături în mâini, şi fiecare îndreptându-se către hotelul său, de unde au început să plece după ora locală 13.30.

“Daveron” a plecat către un alt hotel, în care s-a făcut nevăzut, pentru ca mai apoi să iasă deghizat cu o perucă şi ochelari, şi să pornească către un alt treilea hotel, unde avea să se întâlnească din nou cu echipa.

La ora locală 14.00, cu aproximativ o oră înainte ca ţinta lor să sosească în Dubai, prima echipă de control a sosit la hotelul al-Bustan Rotana, purtând echipamente de tennis.

O altă echipă fusese trimisă la un alt hotel, în cazul în care Mabhouh s-ar fi cazat acolo, dar au părăsit hotelul după un telefon care i-a anunţat că victima sosise la hotelul al-Bustan.

Motivul pentru care Mabhouh a riscat să părăsească Siria, lăcaşul său din ultimii 20 de ani, şi să vină în Dubai, rămâne un mister, scrie The Telegraph.

Liderul Hamas a sosit în Dubai, folosind numele Mahmoud Abdul Ra’ouf Mohammed, în jur de ora locală 15.20, când a fost imediat sesizat, la aeroport, de unul dintre membri unei echipe de supraveghere.

Ajuns la hotel, unul dintre "jucătorii de tennis", care purta o mustaţă falsă şi ochelari, a urcat în ascensor cu el şi l-a urmat până la camera 230. Detaliile au fost transmise către "Elvinger", probabil printr-o staţie radio, care s-a cazat la camera 237, unde a fost însoţit de femeie şi de “Daveron”.

În timpul în care liderul Hamas nu se afla în cameră, patru bărbaţi mascaţi şi femeia au încercat să pătrundă în camera lui, fără succes. Când Mabhouh s-a întors la hotel, la ora locală 20.24, mai avea doar câteva minute de trăit. Cu o sacoşă de plastic în mână, acesta a deschis uşa asasinilor săi, care l-au trântit la pământ şi l-au sufocat.

Trupul neînsufleţit al liderului Hamas a fost găsit a doua zi la ora locală 13.30, când ucigaşii se aflau la mii de mile depărtare.

Asasinarea a fost, potrivit autorităţilor din Dubai, pusă în practică de "o echipă profesionistă cu experienţă în astfel de operaţiuni".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter