Shirin Ebadi sustine ca voalul complet "nu este musulman" si "poate fi interzis"


Avocata iraniană Shirin Ebadi, apreciată cu premiul Nobel pentru Pace în 2003, a declarat, joi 11 februarie 2010 că voalul complet purtat de unele femei, în numele islamului, nu este de fapt "musulman" şi ar putea fi interzis.
Solicitată de Radio France Info, pe tema intenţiei autorităţilor franceze de a interzice purtarea veşmintelor burqa şi niqab, Ebadi a răspuns că "un voal care acoperă faţa în întregime nici măcar nu a existat vreodată în islam”, întrucât, de fapt, atunci când ai întreaga faţă acoperită şi te rogi, rugăciunea nici nu este considerată valabilă.
"De exemplu, dacă te duci în pelerinaj la Mecca şi femeile au feţele acoperite complet, pelerinajul nu este valabil", a spus avocata.
"Deci, acest voal complet, care nu este musulman şi se bazează pe false tradiţii, poate fi interzis", a mai spus ea.
Exilată în Europa, Ebadi nu poartă niciun voal. Opunându-se regimului iranian, în prezent la putere în Teheran, aceasta a solicitat o acţiune de protest, paşnică, pentru ziua de joi, cu ocazia sărbătoririi a 31 de ani de la revoluţia islamică. Ea se va afla vineri la Geneva, unde, săptămâna viitoare, va avea loc o examinare a situaţiei din Iran, de către Consiliul Drepturilor Omului al ONU.
În Iran, unde domină ramura Islamului şiit, femeile poartă voal, dar nu şi voalul complet.
Totuşi, există voci musulmane care se ridică tocmai pentru apărarea dreptului la niqab, cum a facut Consiliul Irlandez al Imamilor, la începutul acestei săptămâni. Acesta a sustinut că interdicţia de a purta niqab într-o anumită parte a Europei - un voal purtat de femeile musulmane care acoperă totul, cu excepţia ochilor - încalcă libertăţile personale garantate de sistemele democratice, după cum descoperim in Irishtimes.
Astfel, pe de o parte, unii musulmanii se simt discriminaţi dacă se interzice purtarea niqab în societăţile care au in mod majoritar o altă orientare religioasă, iar pe de alta parte, tot mai multe femei musulmane ar dori abolirea acestei practici discutabile.

Sursa:  www.LacasuriOrtodoxe.ro
©autor CARMEN_Ana Radu / - publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter