Musulmanii rusi cheama la boicotarea Valentine's Day


Un consiliu de conducere al liderilor musulmani din regiunea Nijni Novgorod, din Rusia (la 440 km est de Moscova), i-a chemat printr-o scrisoare emisă miercuri, 10 februarie 2010, pe credincioşi, să boicoteze Valentine's Day, informează uk.news, citând AFP.
"Facem apel la toţi credincioşii şi oamenii rezonabili, să refuze celebrarea acestei sărbători care contravine nu doar normelor Islamului ci şi moralităţii umane", se mai afirmă în declaraţie.


Acest festival este unul "al permisivităţii, imoralităţii şi nihilismului universal", susţine declaraţia. Cu toate ca credincioşii ruşi au şi altă variantă de sărbătorire a Iubirii – prin “Ziua Familiei, a dragostei şi loialităţii” (8 iulie), lansată în 2008 de soţia preşedintelui Dmitri Medvedev, Svetlana Medvedeva, in vederea consolidarii tradiţiilor ortodoxe, Valentine's Day s-a impus şi în Rusia.
O situaţie relativ asemănătoare se petrece în România, unde există “concurenţa acerbă” între Dragobete şi Valentine's Day, ca « zile ale îndrăgostiţilor ». Sărbătoarea occidentală este susţinută puternic de micii comercianţi şi de reclame mass-media, prin vinderea obiectelor în formă de inimă, dedicaţii muzicale, concursuri, emisiuni etc. În Rusia, restaurantele oferă meniuri speciale cu această ocazie.
Originile sărbătorii Valentine's Day par a fi din Roma antică, legate de Lupercalia – la 15 februarie. Sărbătoarea păgână se referea la zeii Lupercus şi Faunus, împreună cu fondatorii Romei, Romulus şi Remus.
Sărbătoarea a căpătat conotaţii legate de logodnă şi manifestarea iubirii dintre bărbat şi femeie. În acest sens, pe fondul Lupercaliilor, s-a ţesut povestea preotului Valentin, care a apărat dreptul soldaţilor de a se căsători, în timpul împăratului Claudiu. De aceea, el ar fi fost martirizat la 14 februarie.
Sărbătoarea şi-a schimbat numele după cel al preotului, pare să fie versiunea celor ce se bucură de « Ziua îndrăgostiţilor ».

Sursa:  Lacasuri Ortodoxe
©autor ALEX_Daniel Rotariu / - publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter