"Legea purtarii palariei", in Turcia, incalca libertatea religiei


127 membri ai unei secte religioase, condamnaţi la Ankara din cauza ţinutei lor vestimentare şi "Legii privind pălăriile", au fost victime ale unei încălcări a dreptului lor la libertatea religiei, conform unei hotărâri a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, publicată marţi, 23 februarie 2010, citata de AFP.

Cele 127 de persoane, membri ai unei secte favorabile introducerii legii Sharia în Turcia, şi-au petrecut mai mult de doi ani în stare de arest, apoi au fost amendate pentru că au mărşăluit pe străzile Ankarei în ţinuta lor caracteristică, amintind de “principalii profeţi”: un turban, şalvari, tunică şi baston.

Ei au fost condamnaţi pentru "încălcarea legii privind purtarea pălăriei" (valabila din 1925, care interzice orice alt articol pentru acoperirea capului afara de pălărie) şi pentru "încălcarea reglementărilor privind purtarea anumitor haine, inclusiv cele religioase în locurile publice, în afara ceremoniilor religioase.
În faţa Curţii Europene, autorităţile turce au susţinut, fără succes, că secta condusa de Müslüm Gündüz doreşte "crearea unui sistem bazat pe legile Sharia care să înlocuiască actualul regim democratic", şi deci că "membrii ei nu sunt ghidaţi de convingerile lor religioase, ci mai degrabă intenţia lor este să sfideze instanţa".
În hotărârea sa, Curtea Europeană consideră "nejustificată" condamnarea acestora. Potrivit Curţii, reclamanţii nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, iar dreptul lor la libertatea de manifestare a convingerilor religioase a fost încălcat.

Turcia mai are totuşi două luni termen de recurs.

©Alex_Daniel Rotariu - publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010
Sursa: www.LacasuriOrtodoxe.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter