HASSAN NASRALLAH, ERUDIT ISLAMIC SI LIDER TERORIST


Conduce Hezbollah din 1992
Sayyed Hassan Nasrallah s-a născut în anul 1960 într-o suburbie situată în estul capitalei libaneze Beirut. Odată cu izbucnirea războiului civil din Liban, în 1975, familia acestuia s-a mutat în sudul ţării, unde adolescentul s-a alăturat Mişcării Amal, organizaţie politică reprezentativă a şiiţilor libanezi. Şi-a completat studiile religioase la Najaf, în Irak şi apoi în cadrul şcolii coranice fondate de fondatorul Amal. A căpătat o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei, dar invazia israeliană asupra Libanului, din 1982, l-a determinat să se alăture grupării militante Hezbollah, care s-a opus, în principal, ofensivei statului evreu în sudul ţării.

Hassan Nasrallah a luat conducerea organizaţiei în anul 1992, după asasinarea liderului acesteia, Abbas al-Musawi, de către Israel. Nasrallah este considerat drept unul dintre cei mai puternici şi mai influenţi lideri din Orientul Mijlociu şi un campion la cauzei lumii arabe şi musulmane. Sub conducerea sa, Hezbollah a devenit unul dintre cei mai redutabili adversari ai statului evreu. Hezbollah a constituit principala mişcare de rezistenţă a cărei activitate a determinat Israelul, în anul 2000, să îşi retragă trupele din sudul Libanului, după 22 de ani de ocupaţie.

Prestigiul lui Nasrallah a crescut şi mai mult în 2004, când liderul şiit a negociat cu Israelul un schimb de prizonieri. Pentru Hassan Nasrallah, Hezbollah nu reprezintă doar o mişcare politică, ci este, totodată, un purtător al mesajului credinţei islamice. Expert în legislaţie islamică, el este convins că religia musulmană poate rezolva toate problemele societăţii, dar a declarat că mişcarea pe care o conduce nu militează pentru convertirea oamenilor cu forţa la Islam.

Hassan Nasrallah şi-a dovedit voinţa inflexibilă în cursul crizei create de asasinarea fostului premier libanez, Rafik Hariri, în februarie 2005. El s-a opus rezoluţiei 1559 a ONU, care cerea retragerea tuturor forţelor străine din Liban, în special a celor siriene. De asemenea, liderul Hezbollah a organizat o serie de demonstraţii de susţinere a guvernului de la Damasc. El nu a fost impresionat nici de faptul că, alături de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană au trecut organizaţia pe care o conduce pe lista grupărilor teroriste.

Sursa: www.realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter