(VIDEO) Lansarea "Kandahar" - Filmul unei Rusii cu o Ortodoxie invingatoare. Reactii din partea musulmanilor...


Filmele despre Afganistan divizează popoarele din Federatia Rusa, in loc sa le apropie

©un articol: KSLCatalin / -  publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010
Dupa o analiza de Paul Gable / Georgian Daily - independent voice
    Un nou film bazat pe povestea adevărată a unui grup de cetăţeni ai Federaţiei Ruse al căror avion s-a prăbuşit în Afganistan, cu 15 ani în urmă, şi care au petrecut 378 de zile ca prizonieri ai talibanilor, ar fi putut fi o mare oportunitate "pentru a demonstra fratenitatea popoarelor din Rusia", afirmă liderii musulmani, într-o declaraţie.
Numai ca, din contră, ele continuă să fie divizate, atâta timp cat regizorul a ales să rescrie istoria, înlocuind tătarii şi alţi eroi non-ruşi din timpul venimentelor reale, cu personaje pur etnice ruseşti şi creştin – ortodoxe, schimbând chiar şi numele companiei aeriene pentru ca totul să devină “mai rusesc” - continua sa aprecize liderii musulmani.
Din acest motiv, musulmanii sugerează că este nevoie ca regizorii islamişti să-şi producă propriile filme pentru publicul musulman, desi acest pas poate duce la o scindare mai mare a societăţii, după criterii etnice, musulmani şi non-usulmani, în Federaţia Rusă, cu excepţia cazului în care regizorii ruşi vor renunţa la abordarea lor curentă naţionalistă.


   Săptămâna trecută, chiar înainte de lansarea filmului "Kandahar", Fatykh Farifullin, şeful kazyat-ului Tyumen, a declarat că, reclamele de televiziune care prezentau filmul l-au deranjat, întrucât îi "creau impresia că singurul scop al regizorilor filmului "Kandahar" a fost doar exacerbarea atitudini anti-musulmane în societate (islamnews.ru).
   Regizorul filmului arata în aceste reclame, continuă Farifullin, cum talibanii au încercat să îi forţeze pe prizonieri să accepte Islamul. Nu a fost cazul, a spus acesta. Ca dovadă, el a amintit că Vladimir Sharpatov, care a fost comandantul zborului, şi care a fost numit Erou al Rusiei pentru curajul său, nu a  spus niciodată că astfel de lucruri s-ar fi întâmplat.
Sharpatov mi-a spus, a continuat Farifullin, că talibanii propusesera ca membrii echipajului să devină musulmani şi să rămână în Afganistan, dar radicalii afgani nu au folosit niciodată forţa. "Mai mult, unii membri ai echipajului au fost tătari, şi nu era necesar să-i forţeze [să devină musulmani], deoarece aceştia erau deja".
   Printre tătari, în echipajul aeronavei prăbuşite, a spus Sharpatov, era un inginer, Askhat Abbyazov. Dar, în versiunea de prezentare a evenimentelor din film, "un membru al talibanilor" răneşte, nu pe musulmanul Abbyazov, "ci pe un inventat erou ortodox", care în film declară că a fost "botezat" şi că [un luptător Taliban] i-a smuls “crucea sa”.
Farifullin susţine că "cineaştii ar fi avut o şansă frumoasă în exemplul membrilor echipajului multi-naţional, de a-şi demonstra faptele eroice, frăţietatea între popoarele Rusiei. În loc de aceasta, totul s-a redus la un banală calomniere a Islamului şi la o înălţare a Ortodoxiei".
   Cel puţin, continuă liderul musulman, aşa rezulta din traillerele de prezentare a filmului, dar, adaugă Farifullin, "să sperăm că imaginea în sine nu va fi atât de unilaterală".
Din păcate, acum că filmul este lansat şi ruleaza pe ecrane, casele de bilete fiind asaltate în Rusia, scria comentatorul musulman Ibragim Bekov în această săptămână, deja si-a incasat sumele in avans. Sharpatov însuşi, de etnie mari, este prezentat ca fiind rus, şi Gazinur Khayrullin şi alţi ruşi apar, la fel de bine, decoraţi pentru eroismul lor (www.islamnews.ru).
   Cauzele acestui fenomen sunt, din păcate, evidente, spune Bekov. "Filmul este unul dintre cele mai importante instrumente ideologice şi cel mai important mijloc de a câştiga bani". Astfel, multe persoane doresc să se folosească de filme pentru a transmite un mesaj, iar ele ştiu că "ruşii vor să vizioneze filme despre ruşi, tătarii despre tătari şi georgienii despre georgieni".
"Nu veţi avea mai mulţi telespectatori în Rusia, la un film în care eroii sunt de naţionalitate mari sau tătară", continuă el, "iar un director care înţelege cum stau lucrurile va trebui să se ocupe de asta". Dar, în acest caz, a fost o exagerare, fiindcă odată cu filmul lui, [regizorul] Andrey Kavun a vânat mai mulţi iepuri odată, ideologic, financiar şi religios, cu un singur foc".
   Kavun a fost în stare să atace Islamul, prin prezentarea talibanilor ca fiind singurii musulmani existenti şi, în acelaşi timp, laudă Ortodoxia şi ruşii, sugerând că au fost singurii pe care îi alergau talibanii, astfel asigurându-se că filmul va câştiga un public larg în rândul telespectatorilor de etnie rusă, creştin-ortodocşi.

   O astfel de abordare în mod clar îi ofensează pe numeroşi tătari şi musulmani, susţine Bekov, dar acest lucru nu este o atât de mare "nenorocire" pentru susţinătorii filmului, ei având garanţia succesului. Mai mult decât atât, după ce au văzut un film descris ca fiind "bazat pe evenimente reale", mulţi ruşi vor merge acasă, fără să pună ceva la îndoială din acest tablou.

Musulmani şi tătarii nu se vor înfuria pe această temă, afirmă Bekov, dar ar trebui s-o facă. Multora din comunitatea islamică a Rusiei nu le place cum musulmanii sunt portretizaţi sau chiar excluşi din rolurile pozitive. Numai că, în acelaşi timp, ei se opun datorită Coranului să facă filme, pentru că aceasta înseamnă să faci copii ale “chipurilor umane”.
   Insa, dacă musulmanii vor să contracareze imaginea negativă aruncata asupra Islamului sau să evite ca personajele pozitive musulmane să fie excluse de către regizorii ruşi din propriile filme, atunci ei trebuie să se implice în producerea de filme, prezentând punctul lor de vedere, oricum şi aşa dificil, datorită publicului redus ca număr.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter