Moartea lui Heim, 'medicul-monstru' al lagarelor naziste


Sursa: www.9am.ro

Aribert Heim, supranumit "doctorul mortii" sau "macelarul din Mauthausen", cel mai cautat criminal nazist din lume, a murit in 1992 in Egipt, unde s-a ascuns timp de aproape 20 de ani sub identitatea unui musulman.
Heim a murit la varsta de 78 de ani, din cauza cancerului la intestin, la 10 august 1992, la Cairo, potrivit un reportaj al postului german de televiziune ZDF difuzat miercuri seara, in care vorbea fiul fostului nazist. "A murit in ziua incheierii Jocurilor Olimpice (de la Barcelona - n.red.), foarte dimineata", a declarat Rudiger Heim, potrivit NewsIn.

Refuzand sa confirme decesul, un purtator de cuvant al politiei germane de criminalistica a declarat: "Nu vom contrazice informatiile ZDF. Ele confirma cele mai recente informatii ale autoritatilor" germane.
ZDF, care a realizat o ancheta impreuna cu cotidianul american New York Times, sustine ca a gasit o servieta a lui Heim, in care se aflau "peste o suta de documente" care stabilesc "fara nicio indoiala" identitatea fugarului.

Considerat unul dintre cei mai sadici nazisti, Heim ar fi torturat si asasinat sute de detinuti, in special evrei. El i-ar fi ucis fie injectandu-le otrava in inima sau eviscerandu-i fara anestezie in lagarul de concentrare de la Mauthausen, din Austria. El a lucrat si in lagarele Sachsenhausen et Buchenwald.

Fost membru al Wafen SS, Heim a fost pentru o lunga perioada unul dintre cei mai cautati nazisti din lume, dupa Alois Brunner, unul dintre arhitectii "solutiei finale", care a murit in Siria in urma cu zece ani.

Ephraim Zuroff, directorul biroului israelian al Centrului Simon Wiesenthal, specializat in gasirea criminalilor nazisti, a fost rezervat in declaratii, asteptand dovezi ale mortii lui Heim. "Nu avem deocamdata nici cadavru, nici mormant si nici confirmarea ADN", a declarat el, calificand informatiile postului german ZDF drept "serioase", dar subliniind "interesul" unora de a "acredita" teza unui deces. "Daca moartea lui in Egipt se confirma, trebuie sa constat ca lumea araba este, din pacate, singurul loc unde un astfel de criminal ar putea fi tratat ca un erou", a adaugat el.

Autoritatile germane au anuntat joi ca vor cauta ramasitele cadavrului fostului nazist, pentru a verifica daca acesta a murit intr-adevar. "Vom incerca sa gasim resturile cadavrului sau" pentru a-l putea identifica fara urma de indoiala, a declarat un purtator de cuvant al politiei criminalistice din Bade-Würtemberg, unde se afla celula de ancheta insarcinata cu gasirea lui Aribert Heim. Pentru moment, nazistul nu este declarat oficial mort, a precizat el.

Heim s-ar fi instalat la Cairo la jumatatea anilor '70, unde s-a convertit imediat la islam, potrivit fiului sau. El a avut la inceput numele de Ferdinand Heim, iar apoi de Tarek Farid Hussein, a precizat ZDF, care a prezentat o copie a actului sau de deces.

Vizat de un mandat de arestare international emis de Germania, Heim era cautat in intreaga lume, oferindu-se o recompensa de de 315.000 de euro pentru prinderea lui. De-a lungul anilor, el a fost reperat in Argentina, Egipt, Uruguay si Spania, potrivit Centrului Wiesenthal.

Fiul sau a declarat pentru postul ZDF ca Heim s-a refugiat in Franta si Maroc si ca sora acestuia ii trimitea bani in mod frecvent.

In vara anului 2008, Centrul Wiesethal a evocat posibilitatea ca Aribert Heim sa se ascunda intre Chile si Argentina.

Nascut la 28 iunie 1914 in Austria, Heim a devenit membru al partidului nazist NSDAP in 1938, dupa care s-a alaturat serviciului SS in 1940. Dupa razboi, americanii l-au tinut in arest timp de doi ani si jumatate in Germania, fara a-l judeca. Numele sau a reaparut in 1962, dar Heim a fugit inainte ca politia germana sa-l aresteze.

Intr-o carte publicata in 2007, un colonel israelian pe nume Danny Baz sustine ca fostul nazist a fost executat in 1982 de o organizatie clandestina, La Chouette.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter