Turcia indemnata de Comisia Europeana pentru Democratie, printr-o hotarare judecatoreasca, sa recunoasca statutul Patriarhiei Ecumenice, rolul sau istoric cat si statutul juridic al minoritatilor religioase


 Comisia Europeană pentru Democraţie a emis o hotărâre prin care îndeamnă Turcia să recunoască, aşa dupa cum întreaga comunitate internaţională o face, statutul Patriarhiei Ecumenice şi rolul său istoric, după cum a fost deja definit in secolul al şaselea. În aceeaşi hotărâre se recunoaşte statutul juridic al tuturor minorităţilor religioase din Turcia.
Comisia - aşa-numita Comisie (comitet) a Veneţiei - numită după oraşul - lagună, s-a reunit în 15 martie 2010, ca parte a Consiliului Europei, cuprinzând 47 de state, printre care şi Turcia.

Autorităţile turceşti, începând cu momentul înfiinţării Republicii Turcia, în 1923, au refuzat să recunoască statutul religios al Constantinopolului, considerându-l doar ca simplă eparhie a comunităţii ortodoxe, iar Patriarhul Constantinopolului fiind recunoscut doar ca păstor al comunităţii sale.

Decizia, observă jurnalistul Nikos Papachristou, colaborator al agenţiei greceşti Amen, restabilieşte în plus dreptul istoric al Constantinopolului, punând nu doar bazele redeschiderii Şcolii Teologice din Halki, dar şi pe cele ale schimbării situaţiei actuale, în care mitropoliţii trebuie să fie creştini ortodocşi obligatoriu de naţionalitate turcă.

Comisia mai precizează că titlul de "ecumenic" al Patriarhiei de Constantinopol este universal recunoscut şi că nu înţelege insistenţa autorităţilor turce de a nu recunoaşte un fapt definit istoric, care este acceptat de întreaga lume.

Acest comitet s-a mai referit şi la rolul şcolii teologice în Patriarhia Ecumenică, şi a solicitat redeschiderea sa imediată. La această discuţie, arată agenţia Asia News, au participat doi reprezentanţi ai guvernului de la Ankara, ale căror argumente au fost însă respinse.
De asemenea, Comitetul a reamintit Turciei conformitatea cu articolul 9 din Tratatul privind drepturile omului, care stabileşte dreptul la libertatea religioasă, şi care interzice împiedicarea exercitării funcţiilor religioase, Eparhia de Constantinopol (Scaunul) urmând să fie intitulată “Patriarhia Ecumenică”.

Desigur, se spune în hotărârea citata de Directions to Orthodoxy (partener oficial Lacasuri Ortodoxe, din iulie 2008), Turcia nu este obligată să recunoască şi titlul ecumenic, dar nu poate în niciun caz forţa pe cineva să nege acest titlu istoric, care este definit şi universal acceptat. Cu privire la acest punct, marele juriu a declarat că nu înţelege ce motive legale pot determina Turcia să refuze recunoaşterea rolului istoric al Patriarhiei Ecumenice.

 Hotărârea a respins recursul Ankarei prin care se invoca Tratatul de la Lausanne, întrucât acesta nu făcea nicio menţiune privind Patriarhia Ecumenică şi, prin urmare, nu există nicio restricţie cu privire la exercitarea rolului său. În acest sens, membrii comisiei au comentat că Tratatul de la Lusanne (1923) este acum înlocuit şi depăşit de tratatele recente cu privire la drepturile omului. A invoca în continuare acest tratat este semn al unei poziţii defensive demult depăşite.
Lumea speră deci, de acum, într-o adevărată primăvară pentru minorităţile religioase din Turcia.

©KSLCatalin - publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010
www.LacasuriOrtodoxe.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter