Pentru femeile din Irak, invazia nu a luat sfarsit


Sub Saddam Hussein, femeile care lucrau in parlament luau concediu de maternitate un an, acum acesta s-a redus la şase luni. Conform Legii aflate în vigoare din 14 iulie 1958, atunci când cetăţenii irakieni au răsturnat monarhia britanică instalată, femeile irakiene aveau cele mai multe din drepturile pe care el aveau şi femeile din Occident.
Acum, prin articolul 2 din Constituţie: "Islamul este religie oficială de stat şi este o sursă a legislaţiei." Sub-capitolul A spune: "Nicio lege nu poate fi aprobată dacă contrazice normele de necontestat ale Islamului." În conformitate cu acest articol, interpretarea drepturilor femeii este lăsată liderilor religioşi - mulţi sub influenţe iraniene.
"Ocupaţia SUA a decis să acorde drepturi femeii," a spus Yanar Mohammed, care conduce o campanie pentru drepturile femeilor în Irak. "Grupurile islamice au ocupat insa sudul Irakului, şi sunt pe deplin la putere acolo, folosindu-se de sprijinul financiar al Iranului în recrutarea de trupe şi de aliaţi. Sprijinul financiar şi politic din Iran este motivul pentru care irakienii din partea de sud acceptă acest lucru, şi nu pentru că poporul irakian ar dori legile islamice".
Cu noile legi au venit şi noile fărădelegi. Nora Hamaid, în vârstă de 30 de ani, absolventă a Universităţii din Bagdad, şi-a încheiat practic cariera la care visa. "Am terminat studiile înainte ca invadatorii să fi sosit, pentru că aici era un loc sigur şi puteam merge la universitate în mod liber", spune Hamaid către IPS. Acum, mai spune ea, nu se poate deplasa nicăieri în jur, liber, şi se teme pentru copiii săi în fiecare zi. "Vreau să spun că în fiecare zi, din momentul în care se îndepărtează şi până când se întorc de la şcoală, mă tem de răpirea lor". Maha Sabria, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Al-Nahrain din Bagdad, a declarat pentru IPS: "femeile poartă o sarcină dublă sub această ocupaţie, şi am pierdut o mulţime de libertăţi din cauza asta. În mod frecvent bărbaţii sunt acum în detenţie, aşa că femeile poartă povara întregii familii. "Iar femeile, spune ea, sunt acum sub presiunea căsătoriei inca de tinere, în speranţa că în familie soţul va reuşi să aducă o oarecare siguranţa.
Aici, 25% este cota de reprezentare a femeilor în Parlament, dar mai spune Sabria, "aceste femei de pe listele de partid stau în picioare în apărarea partidului în parlament şi nu pentru drepturile femeilor." Pentru femeile din Irak, invazia inca nu s-a terminat.

Dupa un articol de Abdu Rahman şi Dahr Jamail (TerraViva - Beijing+15 IPS)
Sursa: www.LacasuriOrtodoxe.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

About this blog

Pentru multi, islamul are multe necunoscute. Pentru cei ce cauta sa cunoasca mai mult islamul, aici incercam sa oferim cateva informatii pentru a ptea intelege ce este islamul. 

Site Sponsors

Followers

toateBlogurile.ro

StatCounter